Noul standard ISO 45001:2018 a fost publicat

ISO 45001:2018 – Sisteme de management al sănătății și securității în muncă – Ghid de utilizare – este noul standard ISO pentru sănătatea și securitatea la locul de muncă (SSM). Acesta a devenit unul dintre cele mai așteptate standarde din lume și este menit să îmbunătățească puternic nivelurile de siguranță la locul de muncă.

Acest standard va înlocui standardul OHSAS 18001, urmând ca organizațiile certificate în conformitate cu OHSAS 18001:2007 să aibă la dispoziție o perioadă de migrare la noul standard de trei ani.

Între cele două standarde există mai multe diferențe, însă schimbarea principală este că ISO 45001 se concentrează asupra interacțiunii dintre o organizație și mediul său de afaceri, în timp ce OHSAS 18001 s-a concentrat pe gestionarea pericolelor legate de securitate și alte probleme interne. Sănătatea și securitatea în muncă nu mai este tratată ca fiind un subiect „de sine stătător”, ci trebuie privită în perspectiva administării unei organizații sigure și durabile. Acestea fiind spuse, deși cele două standarde diferă în abordarea lor, un sistem de management stabilit în conformitate cu OHSAS 18001 va fi o platformă solidă pentru migrarea la ISO 45001.

Care sunt beneficiile aduse organizațiilor?

Beneficiile cheie ale implementării unui sistem de management bazat pe standardul ISO 45001 includ:

  • Reducerea incidentelor la locul de muncă
  • Reducerea absentismului și a fluctuației de personal, ceea ce duce la creșterea productivității
  • Costuri reduse ale primelor de asigurare
  • Crearea unei culturi a sănătății și a securității, prin care angajații sunt încurajați să își asume un rol activ pentru propria sănătate și securitate în muncă
  • Angajamentul consolidat al conducerii pentru îmbunătățirea în mod proactiv a sănătatii și securității în muncă
  • Capacitatea de a respecta cerințele legale și de reglementare
  • O reputație sporită a organizației
  • Îmbunătățirea moralului personalului

Pentru a afla mai multe detalii privind ISO 45001 vă încurajăm să completați formularul de contact de aici.