Standardul ISO 22000:2018 a fost elaborat pentru a asigura securitatea lanțurilor alimentare la nivel global prin respectarea cerințelor sale, permițând crearea unui sistem de management al siguranței alimentare în cadrul organizațiilor.
Standardul ISO 22000:2018 se aplică tuturor societăților din domeniul alimentar (responsabile cu producerea, ambalarea, transportul, depozitarea, servirea și comercializarea produselor alimentare), indiferent de mărimea și complexitatea lor.
Standardul ISO 22000:2018 cuprinde principiile HACCP și cerințele referitoare la siguranța întregului lanț alimentar: de la nivelul intern al organizației, la relația cu furnizorii și clienții, condiții de depozitare, accesul la informațiile referitoare la produsele/serviciile alimentare furnizate, dezvoltarea de noi produse/servicii alimentare.
HACCP reprezintă un set de principii privind siguranţa alimentului, fiind un acronim din limba engleză pentru “Hazard Analysis and Critical Control Point”, în traducere: Analiza riscului şi determinarea punctelor critice de control. HACCP are la bază Codex Alimentarius, dezvoltat de către Organizaţia ONU pentru Hrană şi Agricultură şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Avantajele certificării ISO 22000:2018:
- Asigurarea calităţii igienice a produselor (siguranţa alimentului);
- Prelungirea duratei de valabilitate a produselor;
- Reducerea rebuturilor şi a reclamaţiilor clienţilor;
- Fidelizarea clienţilor şi a salariaţilor din companie;
- Îmbunătăţirea imaginii şi a credibilităţii firmei dvs. pe piață;
- Obținerea unui avantaj competitiv;
- Creşterea posibilităţilor de intrare pe noi pieţe de desfacere;
- Respectarea cerințelor legale în vigoare.
Procesul de certificare
Costurile certificării
Prețul unei certificări conform ISO 22000:2018 se stabileşte în funcție de structura, mărimea şi domeniul de activitate al organizației.