Masca de protecție, viziune asupra sănătății în raport cu standardul ISO 13485:2016

Din pricina celor întâmplate în ultima perioadă, masca de protecție respiratorie face parte dintre acele obiecte fără de care nu putem, și nici nu e recomandat, să părăsim domiciliul. Mai mult decât atât, măștile tind să devină un simbol asociat pandemiei de COVID-19, iar pe de altă parte un ajutor care diminuează riscul contractării virusului care dăinuie, nevăzut, printre noi.

Conștientizăm pericolul infectării; ca atare informarea cu privire la eficiența măștilor de protecție este primordială în menținerea stării de sănătate a populației și, în special, pentru protejarea celor mai vulnerabili dintre noi. Incidența îmbolnăvirilor din ultimele luni arată că nerespectarea unor reguli, fie acestea cât de simple, costă.

În același mod, nerespectând prevederile standardelor ce reglementează domeniul sănătății crește riscul de infectare cu COVID-19.

Să luăm, de exemplu, cazul standardului ISO 13485:2016, pentru sistemul de management al calității privind dispozitivele medicale, adaptat după standardul sistemului de management al calității, ISO 9001:2015. Acesta asigură faptul că producătorii de dispozitive medicale continuă să proiecteze, să dezvolte, să producă și să livreze aceste echipamente în condiții de siguranță și în conformitate cu cerințele de reglementare relevante scopului prevăzut, fără a-i dăuna utilizatorului.

Este important de reținut faptul că un furnizor nu poate pretinde că masca este conformă cu standardul ISO 13485:2016, deoarece acest standard reprezintă o certificare a practicilor de management ale companiei, nu o certificare a calității măștii în sine.

De ce ne oferă mai multă siguranță masca de protecție?

Deoarece purtarea unei măști de protecție, în mod corespunzător, ajută la prevenirea răspândirii infecției și împiedică ca interlocutorul să contracteze germeni aerieni infecțioși. Atunci când cineva tușește, vorbește, strănută, ar putea elibera germeni capabili să-i infecteze pe cei din jur, aspect de care ne dorim să stăm cât mai departe.

Systema încurajează obiceiurile sănătoase și implicarea fiecăruia dintre noi în vederea regăsirii stării de bine.